2013. december 19., csütörtök

Többcsatornás hang beállítása Ubuntu alapú rendszereknél 3 lépésben

 


 A Linux alapú rendszerek a hangkártyák jelentős részét felismerik, viszont csak nagyon alap szinten használják azokat.  Hangkártyákkal sokat kínlódtam mivel noha az Ubuntu alapból felismerte "on the fly" őket, viszont csak sztereóban kezelte. Ha be is állítottam az 5.1 hangzást, alapból csak 4 hangszóró szólt.  Az alábbi három lépés megoldotta a problémám.
   Asus Xonar, Creative X-fi Titanium és az alaplapra épített VIAhangkártyával próbáltam, mindegyikkel működik, és gondolom más hangkártyákkal is működni fog, mivel a beállítások nem  kártya függőek.
    A beállítások (bár ha elsőre nehezebbnek tűnhetnek egy kezdőnek) egyszerűek, és sokkal hamarabb el lehet őket végezni, mint Windows alatt feltelepíteni a hangkártya illesztőprogramot.  Mitőbb, a beállítások akkor is érvényesek maradnak, ha több hangkártyát cserélgetünk egymás között.
   A beállítások az analóg kijövetre alkalmazhatóak, Ubuntu alapú rendszereken (Kubuntu, Mint, Elementary) próbálva a 13.04 és13.10 verziókon, ha a pulse konfiguráció nem változik, más verziókon is működni fog.



1. 


A Hangbeállításoknál állítsuk be az üzemmódot "Analóg térhatású kimenet"-re.



2. 


     Nyissunk meg egy Terminal ablakot (Ctrl+Alt+T). Gépeljük be: "sudo gedit /etc/pulse/daemon.conf"
 Írjuk be a root jelszót.

Szerkesszük a ";default-sample-channels = 2" sort: "default-sample-channels = 6". (ha 5.1 konfigurációnk van).

A mély hangok mélynyomóba való átirányítására javítsuk  a "; enable-lfe-remixing = no" erre: "enable-lfe-remixing = yes"

Mentsük el, zárjuk be a szerkesztőt.
Indítsuk újra a számítógépet.




(a " karaktert nem kell másolni)
(ne felejtsétek el uncommentelni a sorokat - a " ; " jel törlése a sor elejéről, különben az utasítás nem lesz figyelembe véve)

3.



 A számítógép újraindulása után, ha leteszteljük a konfigurációt  (hangbeállítások - hangteszt), észrevesszük, hogy még mindig csak négy hangszóró működik.

Nyissunk meg ismét egy Terminál ablakot és írjuk be: alsamixer

Az iránybillentyűkkel menjünk át a "CENTER" -re és nyomjuk le a "M" billentyűt a Center aktiválásához. ( a "nn"  megváltozik "BB"-re).
(esetenként, ha más csatorna inaktív, ugyanígy járunk el).



Most már reális 5.1 hang kéne szóljon. Teszteljük le ismét a konfigurációt.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése